Prima Donna Kaas Huizen speelt Europees

Hi allemaal, jullie hadden het wellicht al gelezen in het artikel van Peter maar nog niet zo lang geleden stonden leden van het G-Team PDKH trots te maken in Zrenjanin, Servië.  Op uitnodiging van de Special Olympics organisatie hebben we in drie dagen tijd een handboek weten te maken voor clubs die starten met Unified Volleybal. Hoe dat ging lees je hieronder

Wij spreken volleybal!

We waren natuurlijk niet alleen in Servië. Voor de Nederlandse delegatie ging ook Shane van der Horst mee. Hij is de coördinator zit- en G volleybal voor de Nevobo. Naast Nederland waren Oostenrijk, Italië, Slovenië, Polen en natuurlijk Servië vertegenwoordigd. Ook de Europese special olympics organisatie had een delegatie hotemetoten uitgenodigd maar die kwamen vooral voor het buffet denken wij. Een mooie kans dus voor onze atleten Timo en Pim om te laten zien dat ze nog een aardig woordje over de grens spreken. En laten we wel wezen, of je het nu onderhands noemt of een dig, wat maakt het uit? Uiteindelijk sprak iedereen in de zaal vloeiend volleybal!

Volleybal volleybal en nog meer volleybal

Het was de bedoeling dat het handboek kan worden gebruikt om een trainingsprogramma van 8 weken op te stellen waarin twee keer per week wordt getraind. Dat zijn inderdaad 16 trainingssessies. Die moesten natuurlijk wel getest worden! Elk land heeft verschillende sessies voorbereid. Voor Nederland hebben wij de eerste twee sessies waarin vooral een assessment van de conditie en de kwaliteiten van het team centraal stonden verzorgt. De atleten en de unified partners hebben op deze manier, in 13 uur tijd, verdeeld over 6 blokken, alle trainingssessies uitgetest. Laten we zeggen dat het erg rustig was tijdens de terugreis! Resultaat? Een handboek met tips, regels en vol met oefeningen zodat clubs direct kunnen starten met Unified Volleybal!

The future is Unified!

Dat Unified, wat is dat nou eigenlijk? Unified is de toekomst van G sporten. De bedoeling is dat middels Unified sporten mensen met een verstandelijke beperking meer onderdeel worden van de sport die ze beoefenen en de club waarvoor zij spelen. Waar het G team nu vaak nog op een afstandje staat van de rest van de club zorgt Unified ervoor dat de G sporters (atleten) echt onderdeel worden van club. Hoe dan precies? Nou, eigenlijk door de sport gewoon samen te beleven. Unified Volleybal betekend dat mensen met en zonder beperking samen een team vormen. Het liefst met evenveel mensen met (atleten) als zonder (unified partners) beperking. Oh en als het even kan ook in een gezonde mix van mannen en vrouwen. In Servië hebben we gezien hoe ongelofelijk mooi de verbinding is tussen atleten en partners en dat je echt een fantastisch niveau kan behalen als je goed samenwerkt. Team Nederland kwam vol inspiratie terug!

Hoe nu verder?

Waar we in Nederland al jaarlijks meedoen met de Nationale Special Olympics en daar dus al wat ervaring mee hadden werden we toch verrast met het nieuws dat er tegenwoordig ook World Games zijn. Niet op clubniveau maar op land niveau! Hoe vet is dat? Ze worden elke vier jaar georganiseerd in een wereldstad. De vorige editie was in Beijing, de editie dit jaar is in Berlijn. Wie weet waar de volgende editie zal zijn maar als het aan ons ligt dan gaat Nederland er heen met ons eerste Unified Volleybal team! Hoe komen we daar? Door als de wiedeweerga aan de slag te gaan. Zo willen wij vaker nationale toernooien organiseren. Willen we een competitieve stroming opzetten met meer trainingen en meer wedstrijden voor de grootste talenten en willen we in de komende vier jaar de infrastructuur voor Unified Volleybal in Nederland verbeteren. De eerste stap hierin is het vinden van meer goede partners. Wil jij de uitdaging aangaan en samen met de atleten in Nederland bouwen aan Unified Volleybal? Wie weet zit je dan over vier jaar wel in het vliegtuig naar de volgende World Games! Op 22 april organiseren wij een kennissessie voor G volleybal clubs in de PDK arena. Is dit iets voor jou? Laat het ons weten via unified@primadonnakaashuizen.nl !

The future is Unified!

Stefan Beishuizen

 

Geplaatst in g-groep, unified, vereniging.